Кои са водещите фактори в електронната търговия

В това, което трябва да знаем за електронната търговия се базират някои основни понятия и принципи, които важат и за реалният бизнес. В най-общи линии ги обобщихме в 10 принципа на онлайн магазини и те са:

1. Маркетингово проучване и пълен набор от анализи на потенциални клиенти, потребители и стоки. И колкото и да съществуват сходства с традиционната търговия, трябва да бъдат взети под внимание спецификите и особеностите в двата отделни начина на продажби.

2. Конкретизиране в даден продукт и насочване вниманието на клиента в тази насока. Добре е да се знае, че в онлайн магазина не важи правилото, при което клиента влиза в магазина за една стока и си купува още няколко покрай нея, само защото са хванали окото му. Потребителя в Интернет търси точен продукт и аксесоарите към него.

3. Гаранция за данните на клиента – тя говори за сигурност и доверие, които потребителя/купувач гласувана по време на онлайн плащане с банковата си система.

4. Онлайн магазина предлага удобен, бърз и лесен начин за намиране на необходимото. Ето, защо влизането и обслужването му в електронния магазин трябва да е сведено до качество и прецизност, наред с точността в доставките.

5. От значение е структурирането на информация и описания на продукти. Високо качество на снимки.

6. Важно е общите условия, изискванията на сайта и условията на замяна и връщане на стоки да са на видни места.

7. Честа практика на клиента е да се включи в дискусионни форуми и групи, а това помага за следене на мнението на клиентите за предлагани продукти и качество в обслужването.

8. Добре развития онлайн магазин пуска промоции за редовните клиенти, маркетингови похвати и подаръци.

9. Важно е индивидуалното отношение към отделните клиенти. За някои клиенти дори се изпраща допълнителна информация с промоционални продукти. Последното става по желание на клиента.

10. Всеки един елемент в онлайн магазина може да покаже много на посетителя, да го подтикне към покупка или обратното да го отхвърли от списъка на потенциалните такива.

Според анализаторите този нов бизнес модел цели да навлезе по-осезаемо в търговската политика на всяка отделна компания. Като главна цел стои въпроса със спестени разходите на клиента за лесен начин за транспортиране на доставката.